Almanya Ãœniversite EÄŸitimi

Almanya’da Üniversite Eğitimi

Almanya dünyanın bilim, teknoloji ve ticaret alanlarında en ileri ülkelerinden biridir. Almanya, Avrupa’nın en gelişmiş sanayi ve teknoloji merkezidir. Almanya, dünyanın en büyük sanayi ihracatına sahiptir. Almanya üniversitelerinin kabul koşulları, diploma denkliği; mezuniyet sonrası çalışma ve oturma izninin yolunun açılması gibi koşullar düşünüldüğünde Almanya, Türk öğrencilerin üniversite eğitimi için en fazla rağbet ettiği ülkeler arasındadır. 350’ye yakın Üniversitede gelişen teknoloji ve bilim dallarına paralel olarak, sürekli yeni fakülte ve bölümler açılmaktadır. Alman Üniversiteleri, dünyanın en büyük şirketleri, sanayi işletmeleri, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları ve yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yaparak, öğrencilerin derslerdeki teorik bilgilerini güncel uygulamalarla pekiştirme fırsatı sunmakta ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş sahibi olmalarını kolaylaştırmaktadır.

Günümüzde sürekli olarak geliÅŸen bilim ve teknoloji alanlarında araÅŸtırma ile kariyer yapmayı teÅŸvik eden ve en modern ÅŸekilde uygulayan Alman eÄŸitim sistemi diplomalarının uluslararası denkliÄŸi bulunmaktadır, Almanya’da 3 yıl lisans eÄŸitimini tamamlayan öğrenci Türkiye’deki bir üniversiteden 4 yıl lisans eÄŸitimini tamamlamış öğrenciyle denk sayılır. Almanya’da üniversite eÄŸitimi geniÅŸ bölüm seçeneÄŸi, bilimsel araÅŸtırmalara verilen önem, staj imkanları, okulun sunduÄŸu iÅŸ ve kariyer deneyim alanları, sosyal, kültürel, sanatsal çalışmalar nedeniyle Almanya üniversite öğrencilerine çok farklı perspektifler sunmaktadır.  Almanya’da eÄŸitim dili Ä°ngilizce olan bölümler akademik yelpazesini geniÅŸlettiÄŸi için ülkeye her yıl daha fazla öğrenci çekmektedir. 

YÖK denkliği Almanya’nın tüm devlet üniversiteleri için verilmesi, Almanya’da birçok okulun eğitim dilinin İngilizce olması, öğrencilerin sağlık, ulaşım gibi pek çok alandaki sosyal hizmetlerden yararlanması, mezuniyet sonrası iş bulan öğrencinin ikamet izin süresini uzatabilmesi, ülke içinde üniversite öğrencilerine tanınan birçok ayrıcalık ve indirim ( belli bölgelere kadar öğrencinin ulaşım ücretlerinden muaf tutulması) gibi sebeplerle Almanya yabancı öğrencilerin üniversite eğitimleri için tercih ettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Birçok Alman üniversitesi öğrencilerini iki dalda (çiftdal / double) yaparak eğitmektedir ve buna göre öğrenciler ders dönemlerinde herhangi bir sıkışıklık olmadan veya dönem uzatmadan iki lisans diplomasına sahip olabilmektedir.

Almanya’da üniversite eÄŸitimi için YÖK’e baÄŸlı üniversitelerden birinden 4 yıllık bölüm okumaya hak kazanmış olmak ÅŸartı aranmaktadır. Bu temel kriterin dışında ön kayıt ÅŸartları üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir; üniversitenin eÄŸitim diline baÄŸlı olarak Almanca veya Ä°ngilizce dil yeterliliÄŸi, Testdaf skoru gibi kriterlere göre deÄŸerlendirme yapılmaktadır. 

Almanya dünyada hem otomobil endüstrisi ve birçok teknoloji ürünleri alanında dünyanın en geliÅŸmiÅŸ ürün ve markalarının üretildiÄŸi ülkedir. Almanya üniversiteleri, mühendislik, tıp ve psikoloji alanlarında uluslararası eÄŸitim standartlarını belirleyen bir ülkedir.  Almanya üniversitelerine baÅŸvuru ve kabul iÅŸlemleri birçok Avrupa ülkesine göre kolay tamamlanır ve kısa sürer.

Almanya’da üniversite eÄŸitimi için baÅŸvuran öğrenci, tüm koÅŸulları saÄŸlaması halinde baÅŸvurusunu takiben eÄŸitim dönemine baÅŸlayabilmektedir.  Almanya’daki üniversitelerin çoÄŸu devlet desteÄŸi altındadır. Öğrenci sadece üniversite harcını öder.  Almanya’da herhangi bir lisans programından mezun olan öğrenci, mezuniyetini takiben bir yıl içinde iÅŸ bulan öğrenci, iÅŸ sözleÅŸmesi ve talep edilen diÄŸer belgelerle oturma izni baÅŸvurusunda bulunabilir. Almanya’da yabancı öğrencilere tanınan çalışma müsaadesi ile (senede 90 tam veya 180 yarım gün) Türk öğrenciler çalışabilmekte, barınma ve beslenme giderlerini kendileri karşılayabilmektedir. BaÅŸvuruda bulunan öğrenci kayıt aÅŸamasında sigorta belgesini sunmalıdır.

Almanya’da yaÅŸayan herkes saÄŸlık sigortasının bulunması gerekir. Türk öğrencilerin Almanya’daki bir üniversiteye baÅŸvuru yapabilmesi için LYS ile Türkiye’deki bir üniversiteye yerleÅŸmiÅŸ olma ÅŸartında, yerleÅŸilen üniversitenin devlet ya da özel(vakıf) üniversitesi ayrımı yapılmamaktadır. Öğrenci Türkiye’de yerleÅŸtiÄŸi bölüme Almanya’da devam etmek zorunda deÄŸildir.  Almanya’da farklı bir bölüm de tercih edebilir. 

Türkiye’de yerleÅŸilen üniversitenin devlet veya vakıf üniversitesi ayrımı yapılmamaktadır.  LYS’yi önceki yıllarda kazanan öğrenci de Almanya’ya üniversite eÄŸitimi için baÅŸvuruda bulunabilir. Almanya Ãœniversite BaÅŸvuru; Uni-Assist üyesi üniversitelere olan baÅŸvurularda online, sonra tam teÅŸekküllü evrakla ilgili üniversiteye hitaben bu kuruma baÅŸvuru yapılır.

Uni-Assist üyesi olmayan üniversiteler için doğrudan ilgili üniversitenin öğrenci bürosuna yapılır; international office / Akademisches Auslandsamt.
Türkiye’den yapılan baÅŸvurular mezuniyet ve güncel öğrenim statüsüne göre Almanya'da üniversiteye direkt veya Studienkolleg ÅŸartıyla kabul ÅŸeklinde deÄŸerlendirilir.  

Studienkolleg dil kursu değildir, 1 yıl süren üniversite hazırlık programıdır. Düz liseden veya Anadolu liselerinden mezun olanlar Türkiye'de bir bölüme yerleşmiş olmak şartıyla Almanya'da üniversiteye direkt kabul edilirler.
• Türkiye'de meslek lisesi mezunlarından en az 1 yıl üniversitede okumamış olanlar ancak Studienkoleg sonrası nihai üniversite kaydını yaparlar.
• Studienkolleg için gerekli dil seviyesi ise B1'dir. Bazı Alman üniversiteleri B2 seviyesinde dil yeterliliği istemektedir.

Bachelor (Lisans) / Master (Yüksek Lisans) Dereceleri

Türkiye’de lisans derecesini tamamlayan kiÅŸiler Almanya master programlarına baÅŸvuruda bulunabilir. Almanya’da üniversite eÄŸitim sisteminin Bologna süreciyle uyumu ve uluslararası denkliÄŸi sayesinde de yabancı üniversite öğrencilerinin beklentilerini fazlasıyla karşılamaktadır. Almanya’da lisans eÄŸitimi 3 yıl, master eÄŸitimi 2 yıl sürer. Almanya’da lisans derecesine sahip olduktan sonra master eÄŸitimine devam etmek isteyen öğrenciler direkt olarak mastera baÅŸlayabilirler.  Bachelor lisans derecesinin Türkiye denkliÄŸi 4 yıldır. 

Öğrencinin Almanya’da master programına başlayabilmesi için Türkiye’deki 4 yıllık bir bölümden mezun olması gerekmektedir. Üniversitenin sunduğu master programının eğitim diline göre belirlenmiş Almanca ve İngilizce dil yeterliliği şartı aranmaktadır.

Almanya’da İngilizce eğitim almak isteyen üniversite mezunları için 1000’nin üzerinde İngilizce Master ve Doktora Programı vardır. Lisans düzeyinde sadece İngilizce olan (Almanca zorunluluğu olmayan) programların sayısı her geçen gün artış göstermektedir.

ECTS sistemine göre ayrıca Türkiye'de alınan kredi sayısı Avrupa düzeyinde denk görülecek seviyededir. Almanya'da herhangi bir yüksek tahsil programına kabul iki kategoride deÄŸerlendirilir: konsekutive ve nicht-konsekutive. Bölümler Ä°ngilizce ve Almanca olabilir.  Almanya'da master programları devlet üniversitelerinde ücretsizdir. Sadece Almanya'da okulun standart eÄŸitim harcı ödenmektedir.

Not Ortalaması (GPA). Not ortalamasının önemi ve seviyesi Almanya’da üniversiteden üniversiteye deÄŸiÅŸen ve standardı olmayan bir kriter olmakla beraber master için 4/2.70 olması ÅŸartı aranmaktadır. Uluslararası master programları için farklı üniversiteler GMAT gibi ekstra sınav isteyebilmektedir. Öğrencinin master eÄŸitimi için tercih edeceÄŸi üniversitenin kendi kriterlerini öğrenmesi gerekmektedir. 
Almanya’da master eğitimi almak isteyen öğrenciler için 4 önemli şart bulunmaktadır:
•    Yabancı öğrencinin lisans not ortalası 2,70 ve üzerinde olmalıdır. 
•    Türk öğrenci hangi lisans bölümünden mezun ise, yüksek lisansı da aynı bölümden olmalıdır. 
•    Ã–ÄŸrencinin baÅŸvuru evrakları arasında bulunduracağı motivasyon mektubu ve üniversitenizden alacağınız referans mektupları baÅŸvuru dosyasına eklenmelidir.
•    Almanya’da yüksek lisans baÅŸvurusu yapabilmek için üniversite mezunu olmak ya da mezuniyet aÅŸamasında olmak temel ÅŸartı bulunmaktadır.

Türk öğrencinin Almanya’da master eğitimi için öncelikle Almanca yeterliliğini TestDAF skoru ile belgelemesi gerekmektedir. Öğrenciler Almanya vizesini alıp Almanya’ya gittikten ve Almanca yeterlilik (DSH veya TestDaF) sınavlarından birini geçtikten sonra bölüm değişikliği talebinde bulunabilir.
Toefl 80 veya Ielts 6.0 dan yüksek olmalıdır. Alman üniversiteleri öğrenciyi kendi sınavlarına tabi tutmaktadır.
Matematik, tıp, gıda, tabiat bilim dallarında;
 Bachelor of Science (B.Sc.) - süre 3 yıl
 Master of Science (M.Sc.)  -  süre 2 yıl  
Dil, kültür, sanat, spor, sosyal bilim dallarında; 
Bachelor of Arts (B.A.) - süre 3 yıl
Master of Arts (M.A.)   - süre 2 yıl

Almanya Üniversite Başvurularında Dil Yeterliliği Belgesi Gerekli midir?

Alman üniversitelerine kayıt için dil yeterliliÄŸi TestDaF 4veya DSH 2 sınav sonuç belgesi Almanya üniversite  baÅŸvurusunda ibraz edilmelidir. BaÅŸlangıçtan ileri düzeye kadar A1/A2/B1/B2/C1 seviyeleri her biri 2 ÅŸer aylık kurs progamlarıyla uygulanır. Ãœniversite baÅŸvuru aÅŸaması en az B2 seviyesiyle baÅŸlayıp kayıt zamanına kadar daha iler, seviye dil sınavı sonuç belgesi ile tamamlanabilmektedir. Almanya öğrenci vizesi için A1, B1 gibi herhangi bir seviyenin ibrazı gerekmez. Dil yeterliliÄŸi belgesi üniversiteye ibraz edilmelidir. 

Almanya Uygulamalı Üniversiteleri - FH (Fachhochschule)

Almanya'da üniversite eğitimi kapsamında akademik araştırma ve pratik uygulama ağırlıklı olmak üzere iki model mevcut olup her ikisi yüksek öğrenim statüsünde eğitim verir, mezuniyet ile 'Bachelor' ve 'Master' derecesi verir. Türkiye'de YÖK denkliği vardır.

Almanya'daki öğrencilerin yoğun şekilde uygulamalı eğitim alması ve öğrenimlerini pratik merkezli olarak bitirmesine imkan tanıyan bu tip okullar da yoğun ilgi görmektedir, mezunları özellikle endüstriyel sektörlerde tercih nedeni olmaktadır. Ayrıca Fachhochschule gurubundaki okulların pratik yeteneğin daha etkin geliştirilmesini amaçlayan ders programları, küçük gruplarla verdiği eğitim ve modern iş dünyası ihtiyaçlarına cevap verebilen branş seçenekleri de Almanya'da uygulamalı üniversitelerin tercih edilmesinde daha önemli rol oynamaktadır.

Almanya’da üniversite öğrencilerinin yaklaşık % 35′i uygulamalı yüksek okullara devam etmektedir. Uygulamalı yüksek okullar, Türkiye'de bilinen Meslek Yüksek Okulu'ndan farklı olarak lisans programı statüsünde değerlendirilir ve öğrenim süresi yine 3 yıldır. Akademik ve araştırma ağırlıklı modelde olan üniversite programına alternatif olan uygulamalı yüksek okullar meslek yüksekokulu değil, pratik içerikli üniversite olarak tanımlanır. Birçok okulda son yılını endüstride stajla geçiren öğrenciler mezun olunca edinilen pratik deneyim sayesinde çok hızlı şekilde mühendis olarak iş bulma avantajını değerlendiriyorlar.

Almanya'da inÅŸaat mühendisliÄŸi, makine mühendisliÄŸi gibi uygulama gerektiren programlar bu nedenle piyasada çok tercih edilmekte, bununla birlikte bilgisayar mühendisliÄŸi gibi alanlarda Teknik Ãœniversite mezunları aynı ÅŸekilde tercih sebebi olmaktadır. 
•    Almanya’da üniversite eÄŸitimiyle Avrupa BirliÄŸi’nin en çok konuÅŸulan iki dili olan Almanca ve Ä°ngilizce akademik seviyede öğrenilebilir. 
•    Meslek lisesinden mezun olup (ÖSS/YGS/LYS sınav sonucu olmadan) direk geçiÅŸ hakkını kullanarak üniversiteye girmiÅŸ olan ve ilk yıl (1. sınıf sonunda) baÅŸarılı olmuÅŸ olan öğrenciler Türkiye’de almış oldukları derslerin belli bir kısmını saydırarak Almanya’da (1 yıl Studeankolleg okuduktan sonra) lisans tamamlaması yapabilirler.
•    Åžu anda 4 yıllık örgün eÄŸitim veren herhangi bir üniversite de kayıtlı olan öğrenciler yine Türkiye’de almış oldukları derslerin bir kısmını saydırarak (diledikleri zaman; 1., 2., 3. veya 4. sınıfta) yatay geçiÅŸ yaparak lisans tamamlaması yapabilir ve bir Alman Ãœniversitesi diplomasına sahip olabilirler.
•    Ãœniversite mezunları, ALES sınavına gerek olmadan Almanya’da Yüksek Lisans ve/veya Doktora yapabilirler.

Almanya Ãœniversiteleri

 110 Devlet Ãœniversitesi dahil 400 e yakın üniversite ve yüksek öğrenim (vocational) programı bulunan belli baÅŸlı Almanya Ãœniversiteleri aÅŸağıda listelenmiÅŸtir;

•    Technische Universität München (TUM) (Technical University of Munich)
•    Ludwig Maximilians Universität, Mänchen (University of Munich)
•    Universität Heidelberg
•    Freie Universität Berlin
•    University of Göttingen
•    Aachen University of Technology
•    Berufsakademie Ravensburg
•    Christian-Albrechts-Universität
•    Dortmund University
•    Dresden Technical University
•    Ernst-Moritz-Arndt-University Greifswald
•    Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder)
•    Fachhochschule Fulda
•    Fachhochschule Karlsruhe
•    Fachhochschule Reutlingen, Hochschule fär Technik und Wirtschaft
•    Frankfurt University
•    Friedrich Schiller Universität, Jena
•    GISMA Business School
•    Heinrich-Heine-Universität Dässeldorf
•    Humboldt-University, Berlin
•    Institut f. Semantische Informationsverarbeitung
•    Johannes Gutenberg Universität, Mainz
•    Julius-Maximilians-Universität, Wärzburg
•    Katholische Universität Eichstätt
•    Martin Luther Universität Halle-Wittenberg
•    Medical University of Luebeck
•    Otto von Guericke Universität, Magdeburg
•    Ruhr-Universität Bochum
•    Technische Hochschule Darmstadt
•    Technische Universität Berlin
•    Technische Universität Braunschweig
•    Technische Universität Chemnitz-Zwickau
•    Technische Universität Clausthal
•    Technische Universität Dresden
•    Technische Universität Hamburg-Harburg
•    Technische Universität Ilmenau
•    Technische Universität M?nchen
•    Universität Augsburg
•    Universität Bamberg
•    Universität Bayreuth
•    Universität Bielefeld
•    Universität Bonn
•    Universität Bremen
•    Universität Duisburg
•    Universität Freiburg
•    Universität Gesamthochschule Essen
•    Universität Gesamthochschule Kassel
•    Universität Hamburg
•    Universität Hannover
•    Universität Hildesheim
•    Universität Köln
•    Universität Kaiserslautern
•    Universität Karlsruhe
•    Universität Konstanz
•    Universität Leipzig
•    Universität Mannheim
•    Universität Passau
•    Universität Potsdam
•    Universität Regensburg
•    Universität Rostock
•    Universität Stuttgart
•    Universität Tübingen
•    Universität Trier
•    Universität Ulm
•    Universität der Bundeswehr München
•    Universität des Saarlandes
•    Universität, Hohenheim
•    Universität-GH Paderborn
•    Universitaet des Saarlandes
•    University of Giessen
•    University of Marburg
•    University of Oldenburg
•    Otto Beisheim School of Management

 

 

 

Duyurular

Almanya Konsolosluğu 2022 Tatil Günleri

Almanya’nın Türkiye’de bulunan tüm dış temsilcilikleri Türkiye ve Almanya Federal Cumhuriyeti resmi tatil günlerinde  ziyaretçil...
2023-08-07 10:22:26

Almanya konsolosluğu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak

Almanya konsolosluÄŸu Noel’de ve yılbaşında kapalı olacak. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Türkiye’de faaliyet gösteren temsilcilikleri TÃ...
2023-08-02 11:59:33

Consultation for Germany

Consultation for Germany, bir Knight SP ailesi üyesidir. Consultation for Germany; Türkiye’ de bulunan Almanya Konsoloslukları, Büyükelçil...
2023-08-02 11:59:03

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi

Almanya Schengen vizesi hakkında bilgi detayına ilgili vize sayfasından da erişebilirsiniz. Almanya Schengen vize işlemleri Almanya Büyükelçil...
2023-08-02 11:52:43
Tüm Duyurular
Almanya Ãœniversite EÄŸitimi